Skönhetsindustrin blomstrar som aldrig förr. Över hela Stockholm poppar det upp salonger och kliniker som erbjuder behandlingar med Botox, fillers, fettsugning, nagelterapi och mycket annat. En trend som växer sig allt starkare är så kallad 3D-tauering av ögonbryn. Det sker oftast med hjälp av en teknik som kallas microblading, eller mikrobladning på svenska. Till skillnad från vanligt tatuering går 3D-tatuering med microblading bara ner till det andra hudlagret och inte till det tredje. Tatuering med microblading blir alltså inte permanent, utan håller i ungefär tre år, den tid det tar för det andra hudlagret att bytas ut. Det betyder dock inte att en felbehandling av ögonbryn med 3D-tautering inte kan få tråkiga konsekvenser för den som blir behandlad.
I Stockholm finns mycket av allt. Det finns gott om duktiga hudvårdsterapeuter som har läst på, gått utbildningar och skaffat sig certifikat för att korrekt kunna utföra 3D-tatuering av ögonbryn. Det finns också många lycksökare som lockas av de stora omsättningarna och ser chansen att tjäna en hacka. Att köpa in utrustning och sätta igång att tatuera själv är inte alls dyrt, vilket så klart lockar oseriösa aktörer.
Skönhetsindustrin är i mångt och mycket oreglerad i Sverige. Allvarliga ingrepp som Botoxbehandlingar och tatueringar kan vem som helst utföra, och gör det också. Mycket av ansvaret hamnar på den enskilda konsumenten, och många lockas så klart av billiga priser och snabba lösningar. Tyvärr blir konsekvenserna ganska ofta väldigt tråkiga om man råkar ut för en klantig behandling.
Att de tatuerade ögonbrynen får fel färg, hamnar för långt upp eller blir asymmetriska är inte ovanligt. Detta beror på bristande kunskap och dålig förberedelse av den som utför behandlingen. Det mesta av tiden en 3D-tatuering tar består av förberedelse, att mäta, testa och testa igen, visa beräknat resultat för patienten och beräkna igen. Inte förrän behandlaren är helt säker på resultatet kan man börja tatuera.
Andra, allvarligare, konsekvenser kan vara att man blir smittad av någon sjukdom på grund av smutsiga instrument. En klinik som inte tar hygienen på allvar kan utsätta sina patienter för livsfara och kommer att beläggas med näringsförbud direkt om det uppmärksammas. Tyvärr lyckas många kliniker och salonger med bristande etik och rutiner ändå ofta verka relativt länge. Det beror på att kunder som blivit felbehandlade ofta inte vet vart de ska vända sig.
Den som blir felbehandlad inom hälso- och sjukvården omfattas av patientskadelagen och kan vända sig till LÖF (Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag) för att få hjälp att kräva skadestånd enligt patientskadelagen. Estetiska behandlingar omfattas dock inte av patientskadelagen. Den som blir felbehandlad är därför utlämnad till den som utfört behandlingen att reklamera behandlingen och kräva ut ersättning. De är sällan ett sådant krav får något gehör hos en oseriös skönhetssalong. Man kan dokumentera resultatet av sin behandling och polisanmäla salongen, en det är sällan polisen har några resurser att utreda, om salongen inte fått väldigt många anmälningar mot sig.
Att kontakta en jurist kan vara ett sätt att sätta press på salongen. Det allra bästa är i så fall att samla ihop ett antal personer som fått en felaktig behandling med 3Dtatuering av ögonbryn och tillsammans höra av sig till salongen och dessutom uppmärksamma landstinget på att salongen är oseriös. Det är oklart om det kan leda till att få ersättningar utbetalda, men man har i alla fall bidragit till att salongen inte kan fortsätta bedriva en oseriös verksamhet och fortsätta att felbehandla klienter.